Студенти медици направиха скрининг на здравния статус в Аспарухово, Николаево и Горна Орховица

 

Теренната работа на бъдещите лекари и медицински служители винаги е била част от обучението по застъпничество и цели да им даде възможност да се запознаят със здравните проблеми в общностите, в които работиха на терен. Работата на терен тази година се проведе в три от невралгичните квартали, в които живеят и роми: кв. Аспарухово, Варна, в махалата на гр. Николаево, област Стара Загора и в Спешна помощ – Г. Оряховица. Разделени на 3 групи, там студентите извършиха работа на терен и различни базови здравни и медицински интервенции.
Във Варна дейността беше организирана съвместно с Дирекция „Здравеопазване” на община Варна, в Николаево – с дългогодишните партньори на Амалипе – Сдружение „Свят без граници” – Стара Загора и Фондация „Здравето на ромите” – Сливен. Партньорството със завеждащия Спешно отделение в Горна Оряховица – Д-р Марияна Кирилова доведе до тази съвместна инициатива – по практическо занимание за студентите в спешен център, в който голяма част от пациентите са от ромски произход.
asp3_1Здравният статус на живеещите в най-пострадалите от наводненията улици на квартал Аспарухово е сериозно влошен. Над 60 % имат кръвно налягане, което е по-високо от нормалното, както и по-високи нива на кръвната захар. Налице са случаи на развита хипертонична болест. Това показа скринингът, извъшен от студентите на улиците „Розова долина“ и „Долна студена“. Местните жители посрещнаха радушно студентите и им разкаха своите лични истории за страшните дни в края на юни, когато са загубили своите близки, имуществото и досегашния си живот.
Студентите посетиха и училището в затвора. Там те разговаряха с осъдените за техните житейски планове и ценността на образованието. Провелата се среща впечатли всички участвали в нея. „Имаме нужда да говорим с такива роми!“ бе лаконичният коментар на И.С., който само след месец ще бъде на свобода.
Снимки от квартал „Аспаухово“ вижте тук 
В Николаево студентите обходиха „махалата на русия ангел“, както 
вече наричат един от най-бедните ромски квартали – този в Николаево. Заедно с партньорите от Сдружение „Свят без граници” (Стара Загора) и Сдружение „Здравето на ромите” (Сливен), студентите изследваха здравния статус и хигиенните условия в махалата.
Снимки от град Ниолаево вижте тук  
Интересна бе и практиката в Спешна помощ – Горна Оряховица. Разделени в три смени, студентите наблюдаваха динамиката на работа през цялото денонощие. „Лекарите наистина са малко и не достигат, а в пиковите моменти напрежението е много голямо“, обобщи Мануела, студент в специалност „Медицина“ в Плевен.
Снимки от Спешна помощ – Горна Оряховица вижте тук
След работата на терен, на 1 август от 10.00 ч студентите дадоха пресконференции в трите областни  града – Велико Търново, Варна и Стара Загора, на които представиха програмата за подкрепа на роми, обучаващи се в медицински университети и колежи, споделиха своите впечатления и наблюдения от теренната работа и как тя ще им помогне да реализират своите бъдещи професионални планове.
В същото време, друга част от студентите имаха необичаен опит в работа на терен, като се включиха в международна инициатива в концентрационния лагер Аушвиц, Полша. На 2 август се почита по-малко известният ромски Холокост и тази година се отбеляза 70-тата годишнина от него. Макар България да е сред много малкото страни, които спасяват всички свои евреи и роми, ние показахме съпричастност със скръбта на други, които не са имали тази съдба. Близо 1000 младежи от цяла Европа участваха в инициативата край Краков. Студенти от програмата за подкрепа на роми, обучаващи се в медицинските университети и колежи и от Младежките групи за толерантност на Център „Амалипе“ бяха българското представителство там.
Представянето на българската ромска група впечатли участниците във форума: те показаха флаш-моб и театър-форум за своята дейност. Ръководителят на звеното „Ромска координация“ в Европейската комисия лично ги поздрави за дейността на Център „Амалипе“ в България като им пожела да бъдат новото лице на ромската общност, да помогнат на останалите младежи да преодолеят стереотипите си спрямо ромите и да има много други медици от ромски произход.
Летният лагер по застъпничество се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ като част от Програма за подкрепа на роми, обучаващи се в медицинските университети и колежи (Roma Health Scholarship Program). До тази година програмата се финансираше от Институт „Отворено общество“ – Будапеща и Ромския образователен фонд и се координираше от Институт „Отворено общество“ – София. През следващите две години ще бъде финансирана от Министерство на здравеопазването чрез Норвежкия финансов механизъм в България като ще се разшири и ще обхване 130 студенти.
Източник: Център „Амалипе“
Актуално
Покана от Европейската доброволческа служба към млади роми от Европа за престой в Roma Buro Freiburg, Germany

Покана за концепции - Грантове Barvalipe Училища

Кандидатстване по Програма за подкрепа на ученици в гимназиална степен 'Равен шанс: достъп до средно обрaзование'

Проекти
Ефективни програми за активно включване/интеграция на ромите от Североизточна Европа - PAIRS

 

Европейско включване – Обмен на данни и добри практики между страните Румъния, България, Италия и Испания отнасящи се до включването на ромското население

"Водата – извор на живот: осигуряване на по – добра жизнена среда за ромите в кв.Филиповци"

Изследвания
ИЗСЛЕДВАНЕ НА ФЕНОМЕНИТЕ НА НЕОБХВАЩАНЕ В УЧИЛИЩЕ

„Предизвикателства и подходи за гарантиране достъпа до електроенергия в квартали с преобладаващо ромско население“

“Гражданската регистрация в България – състояние на неопределеност”


Съдържанието на този сайт може да се ползва при условията на Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative License
©2010 Институт "Отворено общество" - София