Усмихнатото лице на ромския свят


 

Образованият ром е актив на обществото. Това е един от изводите на Ромски образователен фонд, който от две десетилетия подкрепя образованието на роми-стипендианти, които учат висше образование. За тази академична година за стипендия пред Фонда са кандидатствали 507 студенти от страната, одобрените от тях са 220. С двама от отличените – студентът по журналистика Тереза Борисова и студентът в Музикалната Академия “Проф. Панчо Владигеров” Кирил Петров, разговаря репортерът на “Денят започва” Благой Цицелков.
 
На 12 години Кирил вече знае, какъв ще стане, когато порасне – музикант. Първите уроци получава от чичо си. “Постоянно, всеки ден го слушах и се вдъхнових. Казах си: Искам и аз да свиря на акордеон”, разказва той.
“Още малка мечтаех да уча журналистика. По време на устния изпит за кандидастване в СУ ме попитаха защо искам да уча журналистика. Отговорът ми беше: За да покажа различната гледна точка за ромския етнос”, спомня си Тереза.
 
Различната гледна точка видяхме и ние – зала с над 200 повярвали в себе си студенти, получили стипендии заради силното си желание да учат.
“Стипендията не е само финансова част, а и морална, защото вярвам, че не само семейството ми ме подкрепя, а има и друг човек, който вярва в моята бъдеща реализация”, споделя Тереза. “Дава ти самочувствие, да не си така отстрани, да не се притесняваш финансово. Аз си я събирам тази стипендия, искам да си купя нов инструмент”, добавя Кирил.
 
Третокурсничката по журналистика от Софийския университет Тереза, вече прави своите първи журналистически опити. Признава, че във факултета си понякога среща негативно отношение към ромския етнос. “В университета понякога преподаватели, когато преподават и искат да дадат негативен пример, дават го за съжаление с моя етнос. Вярвам, че ако работя в тази сфера, бих променила малко или много мисленото на моите колеги”, убедена е тя.
 
“Ромите сме родени за музиката. Ти си правиш удоволствие на себе си, и на другите”, споделя Кирил, а първият репортаж, излъчен в национален ефир, Тереза би посветила именно на музиката. “Бих направила репортаж за музиката и самоуките музиканти, защото за мен е страст – музиката”, признава тя и добавя: “Бих се занимавал с политиката, бих направила политически репортаж, за да влияя на обществото. Един журналист би променил мнението на дадено общество.”
 
източник:БНТ
Актуално
Call for applications -Paid internship (with the possibility of full-time employment)

КОНКУРС ЗА УЧАСТИЕ НА СТУДЕНТИ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД В ОБУЧИТЕЛНИ КУРСОВЕ

Изграждане на ново поколение от бизнес лидери чрез Иновация, Предприемачество и Финанси

Проекти
Ефективни програми за активно включване/интеграция на ромите от Североизточна Европа - PAIRS

 

Европейско включване – Обмен на данни и добри практики между страните Румъния, България, Италия и Испания отнасящи се до включването на ромското население

"Водата – извор на живот: осигуряване на по – добра жизнена среда за ромите в кв.Филиповци"

Изследвания
ИЗСЛЕДВАНЕ НА ФЕНОМЕНИТЕ НА НЕОБХВАЩАНЕ В УЧИЛИЩЕ

„Предизвикателства и подходи за гарантиране достъпа до електроенергия в квартали с преобладаващо ромско население“

“Гражданската регистрация в България – състояние на неопределеност”


Съдържанието на този сайт може да се ползва при условията на Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative License
©2010 Институт "Отворено общество" - София